KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 17. Zirvesi'nde Konuştu
KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 17. Zirvesi'nde Konuştu
İçeriği Görüntüle

Cezalar Artırılsın, İklim Değişikliği Dikkate Alınsın “Ülkemiz ne yazık ki son yıllarda özellikle yaz aylarında sıkça orman yangınlarıyla mücadele etmektedir. Bu noktada köklü bir geçmişe ve yaygın bir teşkilata sahip olan Orman Genel Müdürlüğü koordinesinde diğer kamu kurum ve kuruluşlarımız ile sivil toplum örgütleriyle gönüllüler yangın söndürme faaliyetlerinde canla başla çalışmaktadır” diyen Öztürk, kapsamlı
bir kanun teklifi hazırlığı içerisinde olduklarını belirtti. Sorunun çok boyutlu olduğuna değinen Öztürk, “orman yangınları sadece basit bir doğa yangını olmayıp öncesi ve sonrasıyla insanlığımızın geçmişi, geleceği ve ekolojik denge açısından büyük önem arz etmektedir. Mevcut orman ve canlı varlığımızı koruyup bunu artırmamız gerekir ne yazık ki orman yangınları nedeniyle mevcut ormanlarımızın kaybı meselesiyle uğraşmaktayız” dedi.

Orman Yangınlarıyla Kapsamlı Mücadele Öztürk; “orman yangınlarının öncesinden başlayarak, yangın anı ve sonrasında yapılacaklara ilişkin geniş bir kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunacaklarını ifade etti. Yangın öncesinde yapılması gerekenlere ilişkin “orman, orman yangını ve yapılacaklarla ilgili orman müdürlüklerinin eğitim faaliyetleri düzenlemesi başta olmak üzere yangın bölgelerinden özellikle Akdeniz Bölgesinde uygulanan ve başarılı olan kuru ince yanıcıların temizlenmesiyle yangınların büyük oranda önüne geçilecektir” diyen Halil Öztürk, bununla ilgili denetimli yakma yönteminin bu konuda faydalı olacağını söyledi. “Mevzuatta yangın çıkaranlarla ilgili cezalar var ancak bunlar caydırıcı ve günümüz şartlarına uygun değil” diyen Öztürk, bu cezaların da artırılmasını talep ediyor. Özellikle kasten orman yangınına sebep olanlar, belirlenen alanlar dışında ateş yakanlar ile anız yakanların cezalarının artırılmasını teklif eden Öztürk, yangın esnasında yapılacaklara ilişkin de birçok önerinin sunacağı teklifte yer alacağını belirtti. Yangın krimonolojisi uzmanı personel ve yangın söndürme işçisi istihdamlarını düzenli hale getirilmesini teklif eden Öztürk, bunların sayısına da teklifinde yer vereceğini dile getirdi. Ayrıca yangın öncesi bilgiler veren çeşitli uluslararası sistemler ile uydu görüntüleme, insansız hava araçları ve termal kameraların kullanımı ile coğrafi bilgi sistemleri ve iletişim teknolojileri entegre biçimde kullanılmalı diyen Halil Öztürk, yöre insanının da yangın söndürme faaliyetlerine katılmasını zorunlu kılıyor. “Böylelikle bölgeyi daha iyi bilen insanımızın da yardımıyla çıkan yangın bir an önce söndürülecek” dedi.

Yangına Karşı Dirençli Yapılar İnşa Edilmeli Ormanlık alan içinde ve alana yakın yapıların tıpkı depreme dayanıklı olduğu gibi yangına da dayanıklı inşa edilmesi gerekliliğine dikkat çeken Öztürk, özellikle turizm bölgelerindeki tesislerin çevrelerinde meydana gelen yangınlardan sorumlu olması gerektiğini ifade etti. Yangına karşı koymada hava, deniz ve kara araçları kapasitesinin artırılması noktasında da teklifi olan Öztürk, yangın sonrasındaki süreçle ilgili de önemli önerilerde bulundu. MHP Kırıkkale Milletvekili Halil Öztürk, “yangın meydana gelen sahada ekolojik dengenin tekrar canlandırılması için iklim ve bitki örtüsüne uygun toprak serimiyle birlikte Orman idaresi tarafından 1 yıl içinde ağaçlandırma ve yaban hayatı canlandırılmalıdır” diyor. Son olarak “yangınla mücadele esnasında hayatını kaybeden vatandaşlarımız “şehit” sayılmalıdır” diyen Halil Öztürk, “bu önemli soruna kalıcı ve kapsamlı çözüm üretiyoruz” dedi.

Muhabir: Dilruba Koçak