Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başkent Moskova’da Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileriyle yaptığı genişletilmiş toplantıda konuştu. Avrupa’da kamuoyuna Rusya ile kaçınılmaz bir çatışma yaşanacağı yönünde korku aşılandığını savunan Putin, bu iddiaları sert sözlerle eleştirdi.
Putin, “Avrupa’da insanlara Rusya ile çatışma yaşanacağına dair korkular aşılanıyor. Büyük bir savaşa hazırlanılması gerektiği söyleniyor. Daha önce de defalarca ifade ettim; bu yalan ve saçmalıktır. Ancak bunun tamamen bilinçli bir şekilde yapıldığı açıktır.” dedi.
“Hedeflere ulaşacağız”
Rusya’nın Ukrayna’da yürüttüğü “özel askeri operasyonun” hedeflerine ulaşacağını söyleyen Putin, çatışmanın temel nedenlerinin diplomasi yoluyla ortadan kaldırılmasını tercih ettiklerini belirtti. Ancak bu yönde bir karşılık alınamaması durumunda askeri yolların devreye gireceğini ifade etti.
“Çatışmanın temel nedenlerini diplomasiyle ortadan kaldırmayı isteriz. Ancak düşman ve onun yabancı destekçileri somut müzakerelere katılmayı reddederse, Rusya tarihi topraklarının kurtuluşunu askeri yollarla sağlayacaktır.”
Putin, 2025 yılının Rus ordusunun Ukrayna’daki faaliyetleri açısından bir dönüm noktası olacağını savunarak, tüm cephe hattında stratejik inisiyatifin Rusya’nın elinde olduğunu ileri sürdü.
Yeni silah sistemleri vurgusu
Konuşmasında silah sistemlerine de değinen Putin, Oreşnik balistik füze sistemlerinin yıl sonuna kadar muharebe görevine alınacağını açıkladı. Burevestnik ve Poseidon füze sistemlerinin ise uzun süre “benzersiz ve türünün tek örneği silahlar” olarak kalacağını söyledi.
Rus ordusunun Ukrayna’da güvenli tampon bölgeyi genişletme görevini sürdüreceğini belirten Putin, stratejik nükleer kuvvetlerin geliştirilmesinin öncelikleri arasında yer aldığını ifade etti.
“Stratejik nükleer kuvvetler, saldırganları caydırmada ve küresel güç dengesini korumada kilit rol oynamaya devam edecek.”
Batı’ya eleştiriler ve NATO mesajı
Putin, konuşmasında Kuzey Koreli askerlerin Kursk bölgesindeki faaliyetleri için teşekkür ederken, Ukrayna’daki savaşın sorumluluğunu Batılı ülkelere yükledi. NATO’nun doğuya doğru genişlememe yönünde Rusya’ya verdiği sözleri tutmadığını öne sürdü.
Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından “medeni Batı toplumuna” katılmayı beklediklerini söyleyen Putin, şu ifadeleri kullandı:
“Görünüşe göre bugünlerde orada medeniyet yok. Sadece sürekli bir bozulma var.”
Putin ayrıca, Rus ordusunun robotik sistemler ve yapay zeka teknolojilerinden daha fazla yararlanması gerektiğini vurguladı ve askeri alanda yabancı ülkelerle işbirliğinin artırılacağını kaydetti.

