Türkiye, yarın yeni yerel yöneticilerini seçmek için sandık başına gidiyor. Yaklaşık 61 milyon seçmen oy kullanacak. 

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), kullanılacak oyların geçersiz sayılmaması adına dikkat edilmesi gerekenleri açıkladı. 

Yüksek Seçim Kurulu, mevsim şartları ve güneşin batış saatini dikkate alarak, doğudaki 32 ilde oy verme işlemini bir saat öne çekti. Bu çerçevede 32 ilde oy verme, saat 07.00'de başlayıp 16.00'da sona erecek. Bu illerin dışında kalan diğer yerlerde oy verme saatleri 08.00 ile 17.00 saatleri arasında olacak.

Oy kullanım süresinin bitmesinin ardından ise sandık kurulu seçmenler tarafından kullanılan oyları saymaya başlayacak. 

Sandık kurulu; yurt içinde bir başkan, bir ihtiyar meclisi /heyeti üyesi ve son yapılan milletvekili genel seçiminde en çok oy almış olan beş siyasi partinin üyesinden oluşuyor. Sandık kurulu, seçmenlerin oyunu tam bir serbestlik ve gizlilik içinde kullanılmasını, oyların sayım ve dökümü ile tutanaklara geçirilmesi gibi tüm sandık başı iş ve işlemleri yürütür.

Şehit Piyade Sözleşmeli Onbaşı Recep Kabala, Erzurum'da son yolculuğuna uğurlandı Şehit Piyade Sözleşmeli Onbaşı Recep Kabala, Erzurum'da son yolculuğuna uğurlandı

Oyların sayım ve dökümü nasıl yapılır? 

  • Sandıkların açılmasının ardından sandıktan çıkan oy zarfları ile sandık seçmen listesinde oy kullanan seçmenlerin imzaları veya parmak izleri sayılır. 
  • Oy zarfları açılmadan kontrol edilir ve geçersiz zarf varsa ayrılır ve sayısı tutanağa yazılır. 
  • Zarf sayısı oy kullanan seçmen sayısından fazla ise zarfların arasından gelişigüzel çekilen bu sayıda zarf yakılır. İmza ve zarf sayısının eşit olması sağlanır. 
  • Zarf sayısı imza sayısından az ise doğrudan sayım-döküm işlemine geçilir. 
  • Kullanılmayan oy pusulaları ve zarflar sayılarak bağlanır, mühürlenir ve sandık kurulunca tutanağa geçirilir. 
  • Oyların sayım ve dökümü açık ve aralıksız olarak yapılır. Yapılacak şikayet ve itirazlar, işi durdurmaz. Sandık kurulu başkanı, sayım ve döküm işlemine başlamadan önce, sayım-döküm cetvellerinin boş ve yazısız olduğunu hazır bulunanlara gösterir. 

Sandık kurulu başkanı, sayım dökümünün düzenini sağlamak bakımından;

Bir üyeyi, sandıktaki zarfları kendisine vermek,

İki üyeyi, okunan oy pusulalarını sayım ve döküm cetvellerine işlemek,

Bir üyeyi, okunan ve dökümü yapılan oy pusulalarını ve açılan zarfları masa üzerine düzenli biçimde yerleştirmek ve korumak, üzere görevlendirir.

  • Sandık sonuç tutanağının birer sureti ise o seçim çevresinde seçime katılan ve talep eden siyasi parti ve bağımsız adayların müşahitlerine, yeteri kadar hazırlanarak sandık kurulu başkanı ve üyelerince imzalandıktan ve mühürlendikten sonra verilir. 
  • Oy sayımına ilişkin kağıt ve belgeler seçim torbasına konulur ve torbanın ağzı bağlanarak kurul mührüyle mühürlenir ve imzalanır. 
  • Kurul mührüyle hazırlanan torba ve sandık kurulu mührü, sandık kurulu başkanı ile ad çekme yoluyla belirlenecek en az iki üye tarafından hiçbir gecikme olmadan en kısa zamanda ilçe seçim kurulu başkanına teslim edilir. 
  • İlçe seçim kurullarınca, sandık sonuç tutanaklarının birleştirilmesi işlemleri siyasi parti temsilcileri ile müşahitlerin huzurunda yapılır. 
  • İlçe seçim kurullarınca Seçim Bilişim Sistemine girişi yapılan sandık sonuç tutanağındaki partilerin aldığı oy oranları ve taranarak elektronik ortama aktarılan imzalı sandık sonuç tutanakları, seçime katılan siyesi partilere web servis veya web ara yüzü ya da toplu veri aktarımı olarak eş zamanlı verilerek seçim sonuçları üzerinde siyesi partilerin denetimi sağlanır.