Görüşmeler, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın sunumu ile başladı. Yılmaz, 2002 yılında savunma sanayiinde sadece 56 firmanın faaliyet gösterdiğini, bugün bu sayının ise 3 bini aşmış olduğunu belirtti. Bu bağlamda Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

“2002’de savunma sanayi sektöründe sadece 56 firma faaliyet gösterirken, bugün bu sayı 3 bini aşmış, 62 olan proje sayısı 850’yi geçmiştir. Savunma sanayi projelerimiz, 16 kat artışla 90 milyar doların üzerinde bir büyüklüğe ulaşmıştır.

SUNGUR hedefini tam isabetle vurdu SUNGUR hedefini tam isabetle vurdu

Önümüzdeki yıl milletimizin göğsünü kabartan yeni savunma sanayi başarılarıyla ve yenilikçi projelerle ekosistemimizi güçlendirmeyi sürdüreceğiz. Başkanlığın 2022 yılı kesin hesap harcaması 252 milyon 292 bin liradır. 2024 yılı bütçesinde kurumun harcamaları için öngörülen toplam 837 milyon 52 bin lira ödeneğin yanı sıra, proje harcamaları için Savunma Sanayi Destekleme Fonuna aktarılmak üzere 78 milyar 852 milyon lira kaynak öngörülmüştür.”

yilmaz-1140x815

Buna ek olarak T.C Cumhurbaşkanlığı tarafından yayımlanan raporda Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği (SASAD) verilerine göre 2022 yılında bir önceki yıla göre savunma ve havacılık sektörü cirosunun yüzde 20 artış göstererek 12.2 milyar dolar, sektör ihracatının ise yüzde 36 artışla 4.4 milyar dolar seviyesine ulaştığı bilgisine yer verildi. Bununla birlikte savunma sanayiinde yerlileştirme çalışmalarının aralıksız devam ettiği ve 2002 yılında yüzde 20 düzeyinde olan savunma sanayii yerlilik oranının 2023 yılı itibarıyla yüzde 80 düzeyine ulaştığı aktarıldı. Raporda şu ifadelere yer verildi:

“Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) tarafından yaklaşık 850 proje yürütülmekte ve söz konusu projeler yürütülürken savunma sanayiini Türkiye’nin küresel güç vizyonu doğrultusunda yapılandırmak üzere savunma sanayii ekosistemini dışa bağımlılığı asgari seviyeye indirecek şekilde güçlendirmek gayesiyle hareket edilmektedir. Bu hedef doğrultusunda üstün teknik özelliklere sahip ürünleri içeren, farklı harekât ihtiyaçlarına ve görev alanlarına hitap edebilecek projelerin hayata geçirilmesine yönelik çalışmalara öncelik verilmekte, sektörel yetkinlikleri artırmak ve sürdürülebilirliği sağlamak üzere muhtelif destek mekanizmaları uygulanmaktadır.

Savunma sanayii teknolojilerinde dönüşümü sağlama çalışmalarına hız kesmeden devam edilmekte, geleceğin teknolojilerine yönelik yatırımlar günden güne artmaktadır. Dünyanın hızla dönüşüm geçirdiği, pek çok alanda teknolojik olarak sıçrama kaydedilen bir dönemin içinden geçerken çığır açan teknolojilerde yol haritaları oluşturulmaktadır. Bu çerçevede kompozit, yüksek malzeme, otonom ve sürü sistem, tahrip teknolojileri ile Kimyasal, Biyolojik, Radyoaktif, Nükleer (KBRN) teknolojilerinde proje faaliyetleri yürütülmüş olup ayrıca grafen ve iki boyutlu malzemeler, akustik teknolojileri, enerjik malzeme teknolojileri, bilişsel elektronik harp alanlarında Odak Teknoloji Ağları gerçekleştirilmiştir.

Savunma sanayii ekosistemini güçlendirmek ve sürdürülebilirliği sağlamak üzere; ekosistemin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesine yönelik olarak Savunma Sanayii Akademisi bünyesinde, Vizyoner Genç Projesi ile Endüstriyel Savunma Profesyonelleri Programı (ESAP) yürütülmektedir. Bu kapsamda Sistem Mühendisliği, Uçuşa Elverişlilik Sertifikasyonu, Elektronik Harp, Elektro-Optik, Proje Yönetimi, Savunma Sanayii Başkanlığı Tedarik Uzmanı Geliştirme Programı eğitim programları düzenlenmiş olup 2.500 sektör çalışanı eğitimlere katılmıştır. Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı (EYDEP) kapsamında savunma sanayiinin gelişimine önemli katkılar sağlayan KOBİ’ler, Savunma Sanayii Yatırım ve Geliştirme Faaliyetlerini Destekleme Programı kapsamında ise tüm savunma sanayii firmaları desteklenmektedir. 2022 yılında toplam 66 firma EYDEP desteklerinden faydalandırılmıştır.”

sasad