Türk Hava Kuvvetleri tarafından kullanılan Mk-81 ve Mk-82 tipi uçak bombalarını akıllı hale getiren TEBER Güdüm Kiti’nde tasarım değişikliğine gidildi. Daha önce kuyruk kısmındaki kanatlardan, bombayı saran ‘gömlekten’ ve uç kısımdaki lazer arayıcı başlıktan oluşan TEBER, artık gövde kısmında birer adet kanada da sahip. Kanatlar, TEBER’in İHA’lar tarafından kullanımını kolaylaştıracak.

Kanat entegrasyonuyla birlikte TEBER’in manevra kabiliyetinde artış yaşandığı ve özellikle yüksek G çekişi gerektiren atış profillerinde çok daha iyi bir performans sergileyeceği üzerinde duruluyor. Savaş uçağı, sabit kanatlı çeşitli hava araçları ve insansız hava araçları tarafından kullanılabilen TEBER; yarı aktif lazer arayıcı başlık, küresel konumlama sistemi ve ataletsel navigasyon sistemine sahip.

MİLTAR Projesi’nde imzalar atıldı MİLTAR Projesi’nde imzalar atıldı

Sabit ve hareketli her türlü yer hedefine karşı kullanılan TEBER, Mk-81 bombasıyla birlikte 150kg ağırlığa ve azami 23 kilometre menzile sahip. Mk-82 bombasını kullanan TEBER-82 ise 260 kilogram ağırlığa ve azami 28 kilometre menzile sahip. TEBER-81/82’nin menzili, atıcı platformun süratine ve irtifasına bağlı olarak değişiklik gösteriyor.

A K I N C I T E B E R

Yaklaşma Sensörü Entegrasyonu

Opsiyonel olarak yaklaşma sensörü de entegre edilebilen TEBER-81/82, bu sayede hedefe yakın bir mesafede otomatik olarak infilak ediyor. Uygun şartlarda TEBER-81/82 mühimmatı ile 3 metrenin altında hassasiyetle vuruş elde edilebiliyor.

Kaynak: SavunmaSanayiST.com