STC kapsamındaki TDT Uzay Ajansları 3. Toplantısı, 25 Nisan 2024 tarihinde Türkiye’nin başkenti Ankara’da düzenlendi. Toplantı TDT Genel Sekreter Yardımcısı Mirvokhid Azimov’un moderatörlüğünde, Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yusuf Kıraç’ın ev sahipliğinde ve Azerbaycan Uzay Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Samaddin Asadov, Kazakistan Cumhuriyeti Dijital Kalkınma, İnovasyon ve Havacılık ve Uzay Sanayi Bakan Yardımcısı Malik Olzhabekov, Kırgız Cumhuriyeti Dijital Kalkınma Bakanlığı Spektrum Yönetimi Daire Başkanı Adilet Muliukbaev, Özbekistan Uzay Ajansı Direktörü Shukhrat Kadirov, Macaristan Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı Uzay Politikası ve Uzay Faaliyetleri Dairesi Başkanı Arnold Ács ve Türkmen Uzay Şirketi Direktörü Batyr Orazdurdyyev’in katılımıyla gerçekleştirildi. Katılımcı heyetler bu yıl Türkiye’de düzenlenecek olan 2. Uzay Kampına katılacaklarını da belirttiler.

TDT küp uydusu için mühendis grubu oluşturuldu

Hocalı'da soykırımın izleri: İnsan kemikleri bulundu Hocalı'da soykırımın izleri: İnsan kemikleri bulundu

Azimov, geçen yıl TDT olarak “Küp Uydu Projesi” gerçekleştirmek üzere teknik bir çalışma grubu oluşturduklarını hatırlatarak, “Toplantıda Türk devletleri adına ortak uydu üzerinde çalışacak mühendislerden özel bir ekibin oluşturulması konusunda mutabakata vardık. Bu ekip, Kazakistan’da araştırma merkezinde faaliyetlerini sürdürecek. Üye devletlerimiz, araştırmalarına başlamak üzere mühendislerini Kazakistan’a gönderecek. Nihai hedefimiz, TDT adına bir küp uydu fırlatmak. Bununla amacımız, üye devletlerimizdeki çevre koşullarını araştırmak ve bazı çalışmaları hayata geçirmek” dedi.

Taraflar ayrıca, ortak küp uydu projesinin geliştirilmesine yönelik çalışmaları değerlendirmek ve projenin detaylarını görüşmek üzere önümüzdeki günlerde Kazakistan’da bir teknik çalışma grubu düzenlenmesi hususunda mutabık kaldığını belirtti.

Küp uydu Ekim ayında duyurulmuştu

18-19 Ekim’de ATO Congresium’da düzenlenen TÜRKSAT Yakın Yörünge ve Küp Uydu Çalıştayı’nda “Türkiye’nin Küp Uyduları” oturumunda konuşmacı olan TUA Uzay Sistemleri ve Daire Başkanı Ali Baygeldi ise TÜBİTAK UZAY yürütücülüğünde ilerleyen AYAP-1’den başlayan sunumun devamında Türkiye’nin küp uydularına dair anlatımlarda bulunmuştu. Baygeldi, TUA koordinasyonunda Türk Devletleri Teşkilatı üye ülkeleriyle bir küp uydu projesi gerçekleştirmek üzere çalıştıklarını ve mutabakat zaptını imzaladıklarını belirtmişti. Her ülkenin kabiliyetleri doğrultusunda “birlikte” bir küp uydu üretileceği ifade edilmişti.

T D T Kup Uydu 1140X815

Türkiye Uzay Ajansı’nın koordinasyonunda hayata geçirilecek ortak Küp Uydu Projesinde; Yer Gözlem Uydusu ve GPGPU uygulaması öne çıkmaktadır. GPGPU ile hem görüntüler uydu üzerinde işlenebilecek hem de farklı görüntü işleme algoritmaları uyduda güncellenebilmektedir. Geliştirilmesi planlanan Yer Gözlem Küp Uydusu ile hem tarımsal faaliyetlerin izleneceği hem de alınan verilerin doğruluğunun kontrol edileceği Çalıştay’da belirtilmişti.