Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin (SSCB) kurşuna dizdiği, Türkiye sevdalısı Kazak Türkü şair ve fikir adamı Mağcan Cumabay'ın bugün şehadetinin 86. yılı.Türkiye'nin Kurtuluş Savaşı mücadelesi verdiği dönemde "Uzaktaki Kardeşime" şiirini kaleme alarak Türkiye'ye hediye eden Cumabay, 19 Mart 1938'de Sovyetlerin kurbanı oldu. 

MAĞCAN CUMABAY KİMDİR?

Magcan

Mağcan Cumabay, Kazakistan'ın Bulaev kasabasında 25 Haziran 1893 yılında dünyaya geldi. Eğitim için İstanbul'a gelen şair Cumabay; Arapça, Farsça ve Çağatay Türkçesini öğrendi. İlk şiir denemelerini burada yapan Cumabay, daha sonra Tataristan'ın Kazan kentine gitti. Cumabay, Türklük bilincine vakıf fikir insanları Ahmet Baytursınulı, Alihan Bökeyhanulı gibi isimlerle ve Alaş hareketinin temsilcileri ile tanıştı. Şiirlerinde Türklüğü ve Türk dünyasının birliğini kaleme alan Cumabay aynı zamanda Sovyetlere karşı Kazakların bilinçlendirilmesi yönünde çalışmalara imza attı.

Kırgızistan, Ermeni işgalinden kurtarılan Ağdam'da okul inşa edecek Kırgızistan, Ermeni işgalinden kurtarılan Ağdam'da okul inşa edecek

Şiirleri ve çalışmalarıyla tanınan Cumabay, Pantürkizm düşüncesiyle suçlanarak 19 Mart 1938'de Sovyetler tarafından kurşuna dizildi. 

Kurtuluş mücadelesi döneminde Türkiye'ye hediye ettiği "Uzaktaki Kardeşime" şiiri ise hafızalardaki yerini korumaya devam ediyor. 

"UZAKTAKİ KARDEŞİME"

Uzakta ağır azap çeken kardeşim Solmuş laleler gibi kuruyan kardeşim Etrafını sarmış düşman ortasında Göl gibi gözyaşı döken kardeşim Alısta avır azap şekken bavırım Kuargan beyşeşektey kepken bavırım Kamağan kalın javıdın ortasında Köl kılıp közdin jasın tökken bavırım