Forumda Türkiye’nin stratejik uzay vizyonuna ilişkin önemli başlıklar ele alınırken, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin yakın dönemde gerçekleştirdiği büyük projeleri ve geleceğe dönük hedeflerini detaylı biçimde kamuoyuyla paylaştı.
Bakan Kacır, yüksek hızlı veri iletim kapasitesine sahip, afet anlarında iletişimi destekleyecek ve kamu hizmetlerinde kullanılabilecek Türksat 7A uydusunun geliştirme çalışmalarına resmen başlandığını duyurdu. Yeni uydunun, güvenli haberleşme ihtiyacına yönelik yüksek yerlilik oranıyla üretileceğini belirten Kacır, “Türksat 7A’da milli sistemlerin sürekliliğini sağlayacak, caydırıcı gücümüzü artıracak bir teknoloji altyapısı kuruyoruz” dedi.
Kacır, konuşmasında Türkiye’nin son 23 yılda uzay ve uydu alanında kat ettiği mesafeyi özetlerken; GÖKTÜRK-2, İMECE (GÖKTÜRK 2B), Türksat 6A gibi projelerle hem savunma hem de sivil alanda küresel rekabet gücüne sahip bir ülke konumuna ulaşıldığını söyledi.
Yeni nesil gözlem uydusu GÖKTÜRK 2B’nin, yüzde 90'ın üzerinde yerlilik oranıyla üretildiğini hatırlatan Kacır, bu uydu sayesinde dünyanın herhangi bir bölgesinden sınırsız görüntü elde edilebildiğini belirtti. İMECE-2 ve İMECE-3 ile uzaydan yüksek çözünürlüklü görüntüleme kabiliyetinin daha da ileri taşınması planlanıyor.
Temmuz 2024’te fırlatılan ve kısa süre içinde hizmete alınan Türksat 6A uydusu, Türkiye’nin haberleşme uydusu üretebilen dünyadaki 11 ülkeden biri olmasını sağladı. Kacır, bu uydunun hem ekonomik hem de teknolojik açıdan Türkiye için büyük bir sıçrama anlamına geldiğini vurguladı.
Kendi mühendislerimizin geliştirdiği yazılımlar ve yerli ekipmanlarla donatılan Türksat 6A, Türkiye’nin uzayda tam bağımsız hareket etme iradesini güçlendirmiş oldu.
Forumda duyurulan bir diğer önemli gelişme ise, kamu kurumlarının uydu geliştirme kapasitelerini tek çatı altında toplayacak olan Milli Uydu Şirketi’nin kuruluş aşamasına gelinmiş olmasıydı. Bu şirketle birlikte hem iç pazarda özel sektörün desteklenmesi hem de ihracat odaklı bir büyüme sağlanması hedefleniyor.
Ayrıca, Uydu Geliştirme Çağrısı kapsamında özel sektörden gelen yoğun ilgi sayesinde Türkiye’de uydu ekosistemine yeni oyuncuların kazandırılması planlanıyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, Milli Uzay Programı kapsamında Türkiye’nin önümüzdeki dönemde kendi geliştirdiği uzay aracıyla Ay’a ulaşmayı hedeflediğini, bu vizyonun da bağımsızlık ve teknolojik egemenlik açısından kritik olduğunu vurguladı. Ayrıca, Ankara’da kurulması planlanan Uzay Teknokenti ile yeni nesil uzay girişimlerinin doğması için gerekli ortamın sağlanacağı aktarıldı.
Bakan Kacır’ın konuşmasında öne çıkan bir diğer vurgu ise Türkiye’nin uzay teknolojileri sayesinde ulaşmak istediği askeri ve stratejik caydırıcılık düzeyi oldu. “Önümüzdeki dönemde atacağımız adımlarla, hiçbir ülkenin Türkiye’ye karşı en ufak bir saldırı düşüncesini dahi aklından geçiremeyeceği bir caydırıcılık seviyesine ulaşacağız.” diyen Kacır, uzayın artık kara, deniz ve hava gibi egemenlik sahası olduğunu vurguladı.
Forumda konuşan Kacır, yabancı konuklara seslenerek, Türkiye’nin uzay alanında sadece müşteri ya da kullanıcı değil, aynı zamanda üretici ve geliştirici bir ortak olduğunu hatırlattı. “Ar-Ge, inovasyon ve üretim kabiliyetleriyle Türkiye, birlikte çalışılacak en güvenilir ortaktır.” dedi.
Stratejik Protokol İmzalandı. Toplantının sonunda, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı UDHAM Başkanlığı ile Türksat A.Ş. arasında, Türksat 7A Projesi İş Birliği Protokolü imzalandı. Bu protokol, hem teknik altyapının güçlendirilmesi hem de stratejik hedeflerin gerçekleştirilmesi açısından yeni bir sayfa açıyor.