Çin, dünya genelinde birçok ürünün üretim merkezi olarak biliniyor. Ancak, Çin'den ithal edilen ürünlerin kalitesi ile ilgili ciddi sorunlar ve bu ürünlerin üretiminde yaşanan etik problemler, özellikle Uygur Türkleri'nin zorla çalıştırılması konusunda endişe verici boyutlara ulaştı. Çin'in Doğu Türkistan'daki toplama kamplarında Uygur Türklerine işkence, asimilasyon uygularken, diğer yandan Çinli fabriklarda Uygur Türkleri'ni zorla çalıştırması ile ilgili ortaya çıkan belgeler, uluslararası toplumda büyük yankı uyandırdı.

Azerbaycan, tarihindeki en büyük uluslararası organizasyona hazırlanıyor Azerbaycan, tarihindeki en büyük uluslararası organizasyona hazırlanıyor

Ayrıca kamplarda üretilen malların Temu, Aliexperss gibi Çin’in e ticaret sitelerinde satması uluslararası toplumda büyük tepki topladı.

BM'NİN UYGUR TÜRKLERİ İLE İLGİLİ RAPORU

Çin'in işgal ettiği Doğu Türkistana'da yaşanan zorla çalıştırma politikaları, uluslararası insan hakları kuruluşları tarafından belgelendi. 2021 yılında Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yayımlanan raporda Uygur Türkleri'nin zorla çalıştırıldığına dair kapsamlı bilgiler sunmuştu. Rapora göre Uygur Türkleri, toplama kamplarında insanlık onuruna aykırı koşullarda çalıştırılıyor.

UYGUR TÜRKLERİ 12 SAAT ZORLA ÇALIŞTIRILIYOR

Human Rights Watch (HRW) tarafından 2022'de yayımlanan bir diğer rapor, bu kamplarda tutulan Uygur Türklerinin günde 12 saate kadar zorla çalıştırıldığını ve yaşam koşullarının son derece kötü olduğunu vurgulanmıştı. Raporda, Çin'in zorla çalıştırma politikalarının üretim süreçlerinde insan hakları ihlallerine yol açtığı kaydedilmişti.

BİRÇOK DEVLET UYGUR SOYKIRIMINI TANIDI

Uluslararası toplum bu insan hakları ihlallerine karşı tepkilerini çeşitli şekillerde göstermişti. ABD, Kanada ve Avrupa Birliği, Çin'e karşı ekonomik ve diplomatik yaptırımlar uygulamış ve bu durumun "soykırım" olarak nitelendirilmesi gerektiğini belirtmişti. Ayrıca birçok büyük şirket, tedarik zincirlerinde zorla çalıştırma riski taşımasından dolayı Doğu Türkistan'daki fabrikalarını yurtdışına taşıma kararı almıştı.

Bu zorla çalıştırma uygulamaları, sadece insan hakları açısından değil, aynı zamanda küresel tedarik zincirinin etik standartları açısından da büyük bir sorun teşkil ediyor. Çin'in Uygur Türkleri'ni zorla çalıştırdığına dair ortaya çıkan veriler, bu sorunun ne denli ciddi olduğunu ve uluslararası toplumun bu konuda nasıl bir tutum sergilemesi gerektiğini gözler önüne seriyor.

Kaynak: QHA