Zirai dondan sonra Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri sahada hızlı bir şekilde hasar tespit çalışmaları yürüttü. Üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün çalışmaları doğrultusunda il ve ilçe tarım müdürlükleri aracılığıyla üreticilere çeşitli bilgilendirmeler yapıldı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, çiftçilerin don sonrası ağaçlarında hemen budama yapmaması gerektiği vurgulandı. Budama işleminin, zarar gören kısımlar net bir şekilde belli olduktan sonra yapılmasının önemli olduğu belirtildi.

Ayrıca, yaprak ya da sürgün gelişimi görülen bahçelerde monilya ve çil hastalığına karşı uygun fungusitlerle ilaçlama yapılması önerildi. Havasızlıktan kaynaklanabilecek kök çürüklüğü ve zamklanma riskine karşı ise sürüm yapılacaksa yüzeysel ve kültivatörle yapılması tavsiye edildi.

Zirai dondan etkilenen bölgelerde çiftçilere yönelik eğitim programlarının sürdüğü bildirildi. Toprak yapısının iyileştirilmesi için organik madde oranının artırılması, azotlu gübre kullanımının ise kontrollü bir şekilde yapılması gerektiği ifade edildi.

Bitki besleme ürünleri olarak toprak ya da yapraktan aminoasit, hümik asit ve fulvik asit kullanımının da kontrollü olması gerektiğine dikkat çekildi. Ayrıca, oluşabilecek hastalıklara karşı düzenli gözlem ve kontrol yapılması önerildi.

Tuzun merkezinde İran tuzu uyarısı: "Çankırı’dan alınan çoğu tuz Çankırı tuzu değil" Tuzun merkezinde İran tuzu uyarısı: "Çankırı’dan alınan çoğu tuz Çankırı tuzu değil"

Zarar gören ağaçların su ihtiyacının karşılanmasının da ihmal edilmemesi gereken önemli bir konu olduğu belirtildi.

Bakanlık yetkilileri, yaşanan don olayının ardından ülkedeki stratejik ürünler açısından gıda arz güvenliğini tehdit edecek bir durum bulunmadığını belirtti. Çiftçilerin benzer afetlerden daha az etkilenmesi adına tarım sigortası yaptırmaları da özellikle vurgulandı.

Muhabir: Aslı Akış