ABD Deniz Piyadeleri’nin Orta Menzilli Önleme Yeteneği (MRIC) programı, dijital entegrasyon testlerinin tamamlanmasıyla önemli bir dönüm noktasına ulaştı. MRIC, düşman seyir füzelerini ve diğer hava tehditlerini tespit etmek, izlemek, tanımlamak ve etkisiz hale getirmek için tasarlanmış son teknoloji bir savunma sistemidir. Program, günümüz modern harp sahası gereklerince insansız hava araçları, uçaklar ve seyir füzeleri gibi hava hedeflerine karşı savunma yapabilme kapasitesini artırmayı hedeflemektedir.

Türkiye, yapay zeka ve çip alanlarında stratejik adımlar atacak Türkiye, yapay zeka ve çip alanlarında stratejik adımlar atacak

Defence Blog tarafından yapılan habere göre ABD’ye bağlı 1. Alçak İrtifa Hava Savunma (LAAD) Taburundan Deniz Piyadeleri’nin de katıldığı iki haftalık önemli test sürecinde, tüm MRIC sistemi bileşenlerinin hedefin tespitinden imhasına kadar olan zincirin birlikte etkili bir şekilde çalıştığının doğrulandığı belirtildi.

8200208 1140X815

Orta Menzilli Önleme Yeteneği (MRIC), 12 Ocak 2024’te Quantico Deniz Piyadeleri Üssü’ndeki General Raymond G. Davis Merkezi’nde bir gösterim sırasında.

ABD Deniz Piyadeleri’nin yeni nesil Hava Gözetleme/Hava Savunma ve Hava Trafik Kontrol Radarı AN/TPS-80 (G/ATOR) ve Ortak Havacılık Komuta ve Kontrol Sistemini birincil alt sistemler olarak kullanan MRIC, silah angajman bölgesi içinde gelişmiş hareketlilik ve savunma yetenekleri sunmaktadır. Buna ek olarak sistem İsrail Savunma Bakanlığı’nın Demir Kubbe sisteminden de teknoloji içermektedir.

MRIC programının kilit isimlerinden ABD Ordusu Araştırma Laboratuvarı’nda Ekip Lideri Jason Gregory, yaptığı açıklamada gerçekleştirilen etkinliğin amacının tüm sistem yamalarının yüklendiğinden emin olmak, alt sistemleri birbirine bağlamak ve tüm sistemi gerçek hedefler, radarlar ve Demir Kubbe bileşenleriyle simüle edilmiş bir kill-chain yani bir hedefin tespitinden etkisiz hale getirilmesine kadar geçen süreçlere tabi tutulmasının olduğunu belirtmiştir.

Söz konusu testin ilk haftası ekipman kurulumu, sistem güncellemeleri ve teknik yayınların kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmesi gibi hazırlık faaliyetlerine odaklanıldı. İkinci hafta ise MRIC’in İHA’lar da dahil olmak üzere hedefleri tespit etme ve angaje etme kabiliyetini test eden uygulama senaryolarına ayrıldığı belirtilmekte. Ayrıca testte canlı füzeler kullanılmamasına rağmen sistemin hedefleri tespit ve takip etmedeki etkinliğinin titizlikle değerlendirildiği vurgulanmakta.

Iron Dome U S M C 1140X815

ABD Deniz Piyadelerine ait 20 adede kadar Tamir füzesi fırlatabilen bir MRIC lançeri.

Kaynak: defenceturk.net