Ticaret Bakanlığı, fahiş fiyat ve stokçuluk için para cezası kesti Ticaret Bakanlığı, fahiş fiyat ve stokçuluk için para cezası kesti

Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çevikoğlu yaptığı açıklamada, Türkiye'de 2023 yılında e-ticaret hacminin bir önceki yıla göre %115 artarak 1,85 trilyon liraya ulaştığını bildirdi. Çevikoğlu, bu yılki e-ticaret hacminin yıl sonunda 3,4 trilyon liraya ulaşmasının öngörüldüğünü belirterek: "E-ticaret hacmindeki her yıl ivmelenerek devam eden artışın, bu yıl sonunda ikiye katlanmasını ve bu büyümenin tüm sektörlere yansımasını bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Okul alışverişinde e-ticarete yoğun ilgi

Çevikoğlu, e-ticarete olan ilginin okul alışverişlerinde de kendini gösterdiğine dikkat çekerek, "Okulların açılmasına sayılı günler kala, ailelerin okul alışverişlerinde bir artış gözlemliyoruz. Geçtiğimiz yıllara kıyasla, bu alışverişin büyük oranda e-ticaret platformları üzerinden yapıldığını görüyoruz. E-ticaret platformları üzerinden en çok satılan ürünler arasında defter, kalem, silgi, okul çantası gibi kırtasiye malzemeleri yer alıyor. Ayrıca, aileler çocuklarının okul üniforması dışındaki okul kıyafeti ihtiyaçlarını da e-ticaret platformları aracılığıyla karşılıyor." dedi.

Okul alışverişinde fiyatların geçen yıla göre yaklaşık yüzde 56 arttığını belirten Çevikoğlu, "Bu yıl için önümüzdeki 15 günlük süreçte, kırtasiye ürünlerinde yaklaşık 10 milyar liralık e-ticaret hacmi bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

Bilişim ürünlerine talep artıyor

MediaMarkt Türkiye Kategori Direktörü Hakkı Orhun ise okulların açıldığı dönemin, sektör için alışveriş hareketliliğinin yaşandığı ve satışların arttığı önemli zamanlardan biri olduğunu ifade etti. Orhun, her yıl okulların açıldığı dönemde notebook ve tablet alımlarının arttığını belirterek, "Buna ek olarak, internet üzerindeki kaynaklara hızlı erişim sağlamak amacıyla modem ve router gibi ürünlerin satışlarında da bu dönemde artış yaşanıyor. Sunumlar ve ödevlerin çıktısını almak için yazıcı talebinin de arttığını biliyoruz." şeklinde ifade etti.

Orhun, bilişim teknolojileri grubunda bu yıl da notebook, tablet, yazıcı, monitör, modem ve router gibi ürünlerin satışlarında artış beklediklerini kaydederek, "Bunun yanı sıra, küçük yaş grupları için çocuk saatleri, daha büyük yaş gruplarındaki öğrenciler için ise akıllı telefonlar ve bu telefonlarla birlikte kullanılmak üzere akıllı saat ve kulaklıkların satışlarının da artmasını öngörüyoruz." dedi.

Dayanıklı tüketim ve küçük ev aletlerinde artış beklentisi

Okulların açılış döneminde tost makinesi, çay makinesi gibi ürünlerin satışlarında artış beklediklerini söyleyen Orhun, "Eğitim görmek için farklı şehirlere taşınan üniversite öğrencileri, tayin ya da şehir değişiklikleri gibi sebeplerle yapılan ev taşımaları ve tatilden eve dönüşlerle birlikte, çamaşır makinesi, buzdolabı, televizyon, ütü ve elektrikli süpürge gibi dayanıklı tüketim grubu ve küçük ev aletleri ürünlerinin satışlarında da kısmi bir artış görüyoruz." ifadelerini kullandı.
 

Editör: Haber Merkezi