İstanbul – Emel Kırım Vakfı, Kırım Türklerinin 90 yıllık sesi olan Emel dergisiyle birlikte, Kırım’da yaşanan insan hakları ihlalleri ve haksızlıklara dikkat çekmek amacıyla düzenlediği kampanyanın ikinci aşaması olan "Daima Bekleyeceğim Balam" adlı fotoğraf sergisini İstanbul’da açtı. Etkinlikler 5 Ekim Cumartesi günü saat 14.00’te Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı ve Emel Kırım Vakfı iş birliğiyle, Fatih’te bulunan Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı merkezinde başladı.

Sergide, Rusya tarafından haksız yere hapsedilen Kırımlıların anneleri ve evlatları yer aldı. Bu anlamlı etkinliğin devamı, 6 Ekim’de Gebze’de, Ekim ayı içinde Ankara’da ve 5-12 Ekim tarihlerinde Eskişehir’de gerçekleştirilecek.

80 Yıl Sonra Kırım Sürgünü ve Rusya'nın İşgali Anılıyor

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: "Kıbrıs Türk'ü, bugün kendi devleti KKTC'de özgürce yaşamaktadır." KKTC Cumhurbaşkanı Tatar: "Kıbrıs Türk'ü, bugün kendi devleti KKTC'de özgürce yaşamaktadır."

1944’teki Kırım sürgününün 80. ve 2014’teki Rus işgalinin 10. yılında yapılan etkinlikler, açılış konuşmaları ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Etkinlik kapsamında konuşan Ukrayna İstanbul Başkonsolosu Roman Nedilsky, “80 yıl önce Kırım Tatarları totaliter Sovyet rejimi tarafından sürgüne gönderildi. Bu bir soykırımdı. Kırım, Ukrayna’ya ait ve Rusya'nın işgaline son verilmesi için uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırıyoruz.” dedi.

Q H A A A

Emel Kırım Vakfı Genel Sekreteri Zafer Karatay da, Kırım’daki işgale karşı uluslararası toplumun daha güçlü adımlar atması gerektiğine vurgu yaptı.

Kırım Tatarlarına Yönelik Zulme Karşı Ses Yükseltiliyor

Ukrayna ZMINA İnsan Hakları Merkezi Proje Yöneticisi Victoria Nesterenko da etkinlikte bir konuşma yaparak, “Rusya’nın işgal sırasında işlediği suçlar kaydediliyor ve sorumluların yargılanmasını istiyoruz. Kırım’daki vatandaşlarımızdan gelen acı haberleri tüm dünyaya duyurmak için çalışıyoruz.” dedi.

Kırım Tatar Millî Meclisi Başkan Yardımcısı Nariman Celal ise hapishanelerde yaşadığı zorlukları aktararak, Rusya’nın Kırım’daki propaganda faaliyetlerine karşı gerçekleri dünyaya duyurmanın önemini vurguladı. Celal, “Bizim sesimiz, sizlerin bu konuda harekete geçmesiyle daha güçlü olacak.” ifadelerini kullandı.

Kırım Tatarlarına Destek Çığ Gibi Büyüyor

Etkinlik kapsamında düzenlenen Süleymaniye Kürsüsü konferansında, Altuğ Fonu'nun desteğiyle, Kırım Tatarlarının yaşadığı baskılar ele alındı. Konferansta son olarak, tanınmış müzisyen Bünyamin Aksungur, Rusya’daki hapishanelerde tutuklu bulunan Kırım Tatarlarının yazdığı “Kırım Yiğitlerinden Rus Hakimlerine” adlı marşı seslendirdi. Etkinlik, katılımcılara Çibörek ikramıyla sona erdi.

Kırım’da devam eden insan hakları ihlalleri ve Kırım Tatarlarına yönelik baskılara dikkat çeken bu etkinlikler, halkın desteğiyle sürdürülmeye devam edecek.

Editör: Haber Merkezi