Fuar kapsamında FNSS İş Geliştirme Direktörü Burak Sağ, Defence Turk’e özel açıklamalarda bulundu. Bu bağlamda Sağ, şu ifadeleri kullandı:

“Son dönemlerde özellikle operasyonel kullanım konsepti, artan beka koruma sistemleri ve hareket kabiliyeti gibi temel isterler klasik 8×8 araçlarımızın oldukça fazla ağırlaşmasına ve genel olarak büyümesine sebep oldu. Bunun üzerine faydalı yükler ve farklı kalibrede kule sistemleri eklenince oldukça büyük ve ağır araçları ortaya çıkmaya başladı.

Gerek Türkiye’de gerekse yurt dışında benzer isterlerle karşı karşıya kaldığımız zaman, biz bu soruna nasıl bir çözüm bulabiliriz amacıyla yola çıktık. Daha farklı bir yaklaşım ile aracın biraz daha küçülmesine ve hafifletilmesi anlamında yeni bir tasarım konsepti ortaya koyduk. PARS ürün ailesinin temel özelliklerinden bir tanesi şoför ve komutanın yan yana oturması. Durumsal farkındalığı yüksekti. Biz bunu koruyarak nasıl bir çözüm geliştirebiliriz diye düşündük ve sonucunda PARS ALPHA çıktı. 

PARS ALPHA benzerlerine göre daha küçük ve hafif aynı zamanda yaklaşık 2,5 metre küplük daha fazla iç hacmine sahip. PARS ailesinin en yeni üyesi olup aynı zaman da ailenin liderliğini de temsil ettiği için adını ALPHA koyduk.”

Azerbaycanlı üniversite öğrencileri TUSAŞ'ın katkılarıyla İHA üretti Azerbaycanlı üniversite öğrencileri TUSAŞ'ın katkılarıyla İHA üretti

FNSS’in Suudi Arabistan’da gerçekleştirdiği çalışmalara yönelik açıklamalarda bulunan Sağ, Suudi Arabistan’ın PARS ALPHA ile ilgilendiğini aktardı. Sağ, şu ifadeleri kullandı:

“FNSS, Suudi Arabistan pazarına hiç yabancı değil. 2004 yılından 2020 yılına kadar 1.000 adetin üzerinde M113 modernize ettik. Yaklaşık 15 yıllık süreç içerisinde 1 milyar dolarlık bir ihracatı ülkemize kazandırdık. Yabancı bir ülkede askeri fabrika işleten ilk Türk firması biz olduk. Suudi Arabistan pazarında FNSS’in geçmişten gelen güçlü temellerini canlandırmaya çalışıyoruz. Son dönemlerde kurulan SAMI ve GAMI gibi devlet kurumlarıyla yakın iş birliği içerisindeyiz. Bu alandaki etkinliğimizi daha da genişleterek güçlü bir FNSS varlığını tekrar Suudi Arabistan’da kazandırmayı hedefliyoruz. 

PARS ALPHA aracımız Suudi yetkililer tarafından özellikle de Kara Kuvvetleri’nden oldukça fazla beğeni aldı. Onunda tekrar burada test edilmesine yönelik taleplerimiz var. Aracımızı burada teste getirmek üzere çalışmalara Türkiye’ye dönmeden başladık. Mühendislik ekiplerimiz bu aracı Suudi Arabistan’a getirmek üzere somut planları hayata geçirdi. Bu sene içerisinde veya önümüzdeki yılda bu testleri Suudi Arabistan’da gerçekleştireceğiz.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı ihtiyacı için Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından başlatılan Yeni Nesil Hafif Zırhlı Araç Projesi’ne yönelik teklifimizi 2019 yılında verdik. Savunma Sanayii Başkanlığı ilk defa bir teklif değerlendirme aşamasında kara araçları için prototip yarıştırma aşamasını kullandı. 2020 yılında NATO standartlarında testlere başladık. 2023 yılın sonunda ise bu testler bitti. PARS ALPHA bu sürecin her aşamasında yer aldı. Bu testlerin sonucunda Savunma Sanayii Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından kalifiye edildi diyebiliriz. Geçtiğimiz yılın sonunda buna yönelik tekliflerimizi Savunma Sanayii Başkanlığı’na ilettik ve verilecek kararı bekliyoruz."

P A R S A L P H A 8X8 I N F O T R Y A T A Y Min 1 1140X815