Tahran’ın nükleer faaliyetleri yeniden uluslararası gündemde. Konuyla ilgili sert açıklamalarda bulunan İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi, İsrail’in uzun süredir İran’a karşı yürüttüğü nükleer sabotaj planlarının boşa çıktığını belirtti.

"Netanyahu amaçlarının hiçbirine ulaşamadı. İran, İsrail'in gizli askeri noktalarını hedef aldı ve bazılarını yerle bir etti. Bu saldırılar sansürlendi, ancak biz gerçekleri biliyoruz."

ifadelerini kullanan Erakçi, İsrail’in başarısızlıklarını örtbas etmeye çalıştığını savundu.

Erakçi açıklamasında, İsrail Başbakanı Netanyahu’yu da doğrudan hedef aldı:

"Gazze'de zafer vaadinin askeri çıkmaz ve savaş suçu ithamlarıyla sonuçlandığı bir dönemde, İran; aranan bir savaş suçlusunun açıklamalarını dikkate almayacaktır."

dedi.

Gözler bir yandan da Kızıldeniz’deki güvenlik krizine çevrildi. Suudi Arabistan kara sularına geçmeye çalışan 22 mürettebatlı bir yük gemisi, kimliği belirsiz deniz korsanlarının saldırısına uğradı.

İlk belirlemelere göre 3 mürettebat hayatını kaybetti.

Kızıldeniz’de yaşanan korsan saldırısının ardından İsrail ordusu, Yemen’in Hudeyde, Ras Isa ve Salif limanlarını hedef alan çok sayıda hava saldırısı düzenledi.

İran destekli Husilerle bağlantılı bölgelerin hedef alındığı belirtilirken, saldırıların Yemen’deki gerilimi daha da tırmandırmasından endişe ediliyor.

Küresel Sumud Filosu'ndaki 5 tekne daha Tunus’tan Gazze’ye doğru çıktı
Küresel Sumud Filosu'ndaki 5 tekne daha Tunus’tan Gazze’ye doğru çıktı
İçeriği Görüntüle

Tahran yönetiminin bu çıkışı, İran-İsrail hattındaki nükleer tansiyonun yeniden tırmandığını gösteriyor. ABD ve Batı’nın nükleer anlaşmaya dönüş çabaları sürerken, İsrail’in İran karşıtı pozisyonunu sertleştirmesi yeni bir çatışma dalgasının sinyalini verebilir.

Muhabir: Cansu Acar