ABD Başkanı Donald Trump, Intel ile geçen hafta yapılan hisse alımına ilişkin açıklamalarda bulundu. Truth Social hesabından paylaşım yapan Trump, “Intel için sıfır ödeme yaptım, değeri yaklaşık 11 milyar dolar. Hepsi ABD’ye gidiyor.” ifadelerini kullandı.
Trump, anlaşmadan rahatsızlık duyanları eleştirerek ABD için benzer anlaşmalar yapmaya devam edeceğini vurguladı. Ayrıca bu tür anlaşmalar sayesinde hisse senedi fiyatlarının yükselmesinden ve ülkenin daha da zenginleşmesinden memnuniyet duyduğunu dile getirdi.
Anlaşmanın detayları
Trump yönetimi, geçen hafta ABD’nin Intel’in yüzde 10 hissesini aldığını duyurmuştu. Trump, anlaşmayı Intel Üst Yöneticisi (CEO) Lip-Bu Tan ile müzakere ettiğini söylemişti.
Intel’den yapılan açıklamada ise ABD hükümetiyle teknoloji ve üretimdeki liderliği güçlendirmek amacıyla “tarihi” bir anlaşmaya varıldığı bildirildi. Açıklamaya göre hükümet, Intel hisselerinin yüzde 9,9’una denk gelen 433,3 milyon adet hisseyi, hisse başına 20,47 dolardan toplam 8,9 milyar dolarlık yatırımla satın alacak.
Bu yatırımın, daha önce Intel’in yerli yarı iletken üretimini artırmak amacıyla “CHIPS ve Bilim Yasası” kapsamında ayrılan ancak henüz ödenmemiş 5,7 milyar dolarlık hibe ve şirkete tahsis edilen 3,2 milyar dolarlık fon ile finanse edileceği aktarıldı.