Savunma Sanayii Başkanlığı 2024-2028 dönemi Stratejik Planı yayınlandı. Stratejik Planı Türkiye Yüzyılı vizyonuna hizmet edecek, savunma sanayii alanında son 20 yılda gösterilen gelişimin sürdürülebilirliğini destekleyecek 3 amaç, söz konusu amaçlar altında 14 hedef ve bu hedefler çerçevesinde 55 performans göstergesi üzerine inşa edilmiştir. 2024 yılına girerken Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından yürütülen proje sayısı yaklaşık 1000’e, sektör çalışan sayısı 90 bine, ihracat 6 milyar dolara yaklaşmış durumdadır.

Türk savunma ve havacılık sanayinin son 20 yılda gösterdiği gelişimin sürdürülebilirliği için, küresel ölçekte rekabetçi güç elde edilerek, gerek yurt dışı pazarlar gerek sivil pazardaki fırsatların değerlendirilmesi ve finansal kaynakların çeşitlendirilerek artırılması önümüzdeki döneminin öncelikli konuları durumundadır. Son yıllarda tüm dünyada enflasyon ve resesyon beklentileri, girdi maliyetlerinden savunmaya ayrılan kaynaklara kadar birçok alanda finansal zorlukları beraberinde getirmektedir.

Kaan Ilk Ucus 1140X815

Savunma sanayii sektörünün sürdürülebilirliğine katkı sağlamak üzere, ihracat ve çift kullanımlılıkla elde edilmesi planlanan kaynaklara ilave olarak, ülkemizin savunma sanayiine ayırdığı kaynakların etkin kullanımı ve kaynak çeşitliliğinin artırılarak yeni kaynaklar oluşturulması da önümüzdeki dönem Türk savunma sanayiinin öncelikli hedefleri arasındadır.

Altınay’dan KAAN savaş uçağına ‘Çoklu Bomba Salanı’ Altınay’dan KAAN savaş uçağına ‘Çoklu Bomba Salanı’

“Sektörel Gelişimde Rekabetçiliği ve Sürdürülebilirliği Sağlamak” amacı altında belirtilen Performans Göstergeleri arasında “Dost ve müttefik ülkelerle, Türkiye’nin öncülüğünde yürütülecek ortak proje sayısı” yer almaktadır. Bu bağlamda Türkiye’nin öncülüğünde 2024 ve 2026 yıllarında en az 2 ortak proje yürütülmesi planlanıyor.

Türkiye ve Pakistan’dan hava-hava füzelerinde iş birliği

15 Şubat 2024 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkan Yardımcısı Orgeneral İrfan Özsert başkanlığındaki üst düzey bir Türk heyeti, Pakistan Hava Kuvvetleri Mareşal Zaheer Ahmed Baber Sidhu’yu makamında ziyaret etmişti. Toplantının odağında karşılıklı eğitim girişimleri ve iki taraf arasındaki teknoloji iş birliği çabaları yer almıştı.

T U B I T A K S A G E G O K T U G Bozdogan Gorus Ici A A Fuze 3 T E K N O F E S T 18

Toplantı sırasında Özsert, Pakistan ve Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı savaş uçaklarının karşılıklı değişim programları aracılığıyla temel seviyeden taktik ve operasyonel seviyelere kadar eğitimine yönelik kapsamlı destek sağlama konusundaki kararlılığın güvencesini vermişti. İki kardeş ülkenin ihtiyaç anında her zaman birbirlerinin yanında olduklarını belirten Özsert, ortak bölgesel güvenlik tehditleri karşısında teknoloji paylaşımı ve ortak tatbikatlar yoluyla askeri-askeri işbirliği, stratejik ittifak ve eğitim alanındaki mevcut ikili bağları daha da geliştirme konusundaki kararlılığını yinelemişti. Buna ek olarak iki Hava Kuvvetleri’ne de maksimum fayda sağlamak amacıyla Hava-Hava Füze Teknolojisi değişim programının sürdürüleceği de belirtilmişti.