Karya Haber tarafından paylaşılan görüntülerde Yunan tarafı haddini aşarak Türk karasuları olan Datça’daki bir koya (Bükceğiz) girerek göçmen kaçakçısına ait olduğu iddia edilen botu alarak bölgeden ayrıldı.

Türkiye ile Yunanistan sahilleri arasındaki mesafeler çok kısa olduğu için bu tip olaylarda reaksiyon süresi çok kısa. Ancak arka arkaya bu tip olaylar olması hatta Türkiye’ye ait koya girerek tekne gasp etmeye varan eylemler alınan tedbirlerin yeterliliğini sorgularken iki ülke arasındaki “yumuşama” politikalarının Yunanistan için “cüret kazanma” fırsatı olarak değerlendirildiği görülüyor.

Bazı bakanlıklara ilişkin atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de Bazı bakanlıklara ilişkin atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de

Sahil Güvenlik Komutanlığı ve İçişleri Bakanlığı Yunan tacizini doğruladı!

Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın konu ile ilgili açıklaması:

Resim 2024 09 24 131822180 1140X815


Sahil Güvenlik Komutanlığı Yunan ihlaline dair açıklama.

Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın bu tarz durumlarda da kullanılmasını planladığı Sahil Gözetleme Radar Sistemi (SGRS) Projesi’nde 3 yıl önce son aşamaya gelindiği bilgisi paylaşılmıştı. Projenin Marmara ve Ege Denizi’ni (kıyıların %40’ı) kapsayan birinci fazı yürütülüyor. Sistemin ilk radarı 2020 yılında teslim edilmiş buna dair haber paylaşılmıştı. Toplamda ise 35 adede kadar radarın proje kapsamında temini planlanıyordu.

Bahse konu istenmeyen olayların teknik veya operasyonel zafiyetlerden mi oluştuğu şu an için bilinmiyor. Ancak Türk karasularından tekne kaçırmaya varan sınırları zorlayan hareketler karşısında daha sert ve daha net adımların atılmaması halinde Yunanistan’ın cüretini artıracağı görülüyor.

Kaynak: defenceturk.net