Valilikten yapılan açıklamada, özellikle anız yakımı kaynaklı yangın ihtimaline dikkat çekilerek, alınan tedbirlerin yangın riskini en aza indirmeyi hedeflediği belirtildi.
Sadece izinli kişiler girebilecek
Yasak süresince yalnızca izinli ya da izin almak şartıyla arıcılar ve çobanların ormanlara girişine müsaade edilecek. Denetimler ise jandarma, emniyet birimleri ve orman işletme müdürlükleri tarafından yürütülecek.
Mangal, kamp ve havai fişek yasak
Valilik açıklamasında, yasak döneminde sadece giriş değil, ormanlık alanlar ve çevresinde yapılacak bazı etkinliklerin de yasaklandığı vurgulandı. Buna göre:
-
Belirlenen alanlar dışında mangal, semaver ve benzeri açık ateş yakılması,
-
ATV, UTV ve motosikletlerle orman içi yollarda sportif faaliyet,
-
Çadırlı kamp kurulması,
-
Ormana yakın alanlardaki düğün ve benzeri organizasyonlarda havai fişek ya da dilek balonu kullanımı yasaklandı.
Anız yakana ceza
Ayrıca, orman köyleri dahil olmak üzere 24 saat boyunca anız, bağ-bahçe artıkları ve her türlü bitki örtüsünün yakılması da yasaklandı. Bu kurala uymayanlar hakkında ilgili kurumlarca idari para cezası uygulanacak.
Muhtarların da ormanlara giriş çıkışları takip ederek şüpheli durumları 112 Acil Çağrı Merkezi üzerinden yetkililere bildirmesi istendi.
Yasal işlem uygulanacak
Valilik, yasaklara uymayanlar hakkında Orman Kanunu, İl İdaresi Kanunu, Çevre Kanunu, Türk Ceza Kanunu ve Kabahatler Kanunu kapsamında yasal işlem yapılacağını belirtti.