Makine ve Kimya Endüstrisi’nin (MKE) ihraç ettiği HAR-66 hafif tanksavar silahlarının uygulamalı eğitimleri Türk Silahlı Kuvvetleri askerleri tarafından Kosova’nın astsubay ve subaylarına verildi. Bu kapsamda HAR-66 hafif tanksavar silahlarının kullanımıyla ilgili hem teorikte hem de pratikte eğitimler gerçekleştirildi. HAR66, M72 LAW hafif tanksavar silahının MKE tarafından üretilen modelidir.

Kosova Güvenlik Gücü (KSF) sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda verilen bu eğitimin amacının, askeri kabiliyetleri gelişmiş ülkelerin standartlarına uygun şekilde yükseltmek böylece barış ve küresel güvenlik için müttefiklerle birlikte çalışabilirliği sağlamak olduğu vurgulandı. Bu bağlamda eğitim, Kosova Güvenlik Gücü’nün (FSK) profesyonel gelişimine katkı sağlayan Türkiye Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri ile yapılan iş birliği çerçevesinde gerçekleştirilmiştir.

H A R66 1 1140X1520

HAR-66 hafif tanksavar silahı eğitimi alan Kosova askerleri (Görsel: Kosova Güvenlik Gücü (KSF) sosyal medya hesabı)

HAR66, 66 mm HEAT roket kullanmaktadır ve tek atımlıktır. Kosova Ordusu, HAR66 dışında ROKETSAN tarafından üretilen OMTAS tanksavar sistemini de kullanmaktadır. 2023 yılının Ağustos ayında da Türk Görev Gücü’nün Kosova Ordusu’na OMTAS tanksavar füzesi eğitimi verdiğine dair görüntüler yayımlanmıştı.

Türk askeri Sırbistan-Kosova sınırında devriye yapıyor

ABD’den ağır sınıf kargo İHA projesi ABD’den ağır sınıf kargo İHA projesi

NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü (KFOR) kapsamında Kosova’ya konuşlanan Türk askerleri doğu bölgesindeki İdari Sınır Hattı boyunca güvenlik devriyesi gerçekleştirmişti. Devriye görevi sırasında Türk askerlerinde bulunan MPT-76 tüfekleri ve ASELSAN üretimi İHASAVAR sistemleri ise dikkat çekmişti. Bahse konu faaliyetler, KFOR’un Kosova’da yaşayan tüm yerel topluluklar için kalıcı güvenliği sağlama ve bölgesel istikrarı destekleme yönündeki günlük çabalarının bir parçası olarak ifade edilmekte.

G Vzw U D4 W E A A93 Xi

KFOR, Kosova’da yaşayan tüm insanlar ve topluluklar için güvenli ve emniyetli bir ortama ve her zaman ve tarafsız bir şekilde hareket özgürlüğüne katkıda bulunmak için 1999 tarihli 1244 sayılı BM Güvenlik Konseyi Kararına dayanan yetkisini uygulamaya devam etmektedir.

KFOR, sırasıyla birinci ve ikinci güvenlik müdahale birimleri olan Kosova Polisi ve Avrupa Birliği Hukukun Üstünlüğü (EULEX) misyonu ile yakın koordinasyon içinde üçüncü güvenlik müdahale birimi olarak görev yapmaktadır.

Kaynak: defenceturk.net