Akademik Kariyerin Kapısını Aralayan Sınav Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Akademik Kariyerin Kapısını Aralayan Sınav Hakkında Bilmeniz Gerekenler
İçeriği Görüntüle

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, yayıncılıkta yeni bir dönemi başlatıyor. Türkiye’nin dört bir yanında dağınık şekilde konumlanan ve görüntü kirliliği oluşturan anten ve direkler tarihe karışıyor. Yerlerine kurulacak olan yüksek teknolojili verici kuleleriyle, analog ve dijital yayınlar tek merkezden yönetilecek.

Bakan Abdulkadir Uraloğlu, “Yayın altyapısını merkezileştirmek ve verimliliği artırmak amacıyla 30 büyükşehirde kule yapımı ve yayınların birleştirilmesi hedefini önümüze koyduk” dedi.

Avrupa’nın en yüksek televizyon ve radyo kulesi olan Çamlıca Kulesi’nin örnek alındığı projede, Çanakkale’deki kuleyle benzer modeller Türkiye geneline yayılıyor. Uraloğlu, “Bu kapsamda FM, DAB+ ve DVB-T2 yayın teknolojilerine uygun, yüksek kapasiteli verici kulelerinin kurulmasına yönelik çalışmalarımız devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Trabzon, Bursa ve Tekirdağ’da Süreç Başladı

Trabzon Boztepe’de kule yapımına yönelik ön hazırlıkların başladığını duyuran Bakan Uraloğlu, Bursa Osmangazi Gündoğdu Köyü’nde iki adet mevcut verici direğinin devralınması için çalışmaların sürdüğünü, Tekirdağ Süleymanpaşa’da ise mevcut verici direğinin Ocak 2025 itibarıyla devreye alındığını açıkladı.

Yeni nesil kulelerin, enerji verimliliğini 10 kat artıracağını, daha çevreci ve karbon emisyonu düşük bir yayıncılık altyapısı sağlayacağını belirten Uraloğlu, bu dönüşümün sadece teknik değil, çevresel ve estetik kazanımlar da sağlayacağını söyledi.

Bakan Uraloğlu, projeyle birlikte şehirlerde dağınık halde bulunan ve çirkin görüntüye sebep olan eski antenlerin kaldırılacağını belirtti. “Yayın hizmetini tek bir merkezden sunarak elektromanyetik kirliliği azaltacağız. Vatandaşlarımız dünya standartlarının çok altında bir elektromanyetik alana maruz kalacak. Ayrıca şehirlerimizin silueti modern mimariyle bütünleşecek” dedi.

Projeyle birlikte başta Ankara, İzmir, Adana, Antalya, Kayseri, Gaziantep, Konya, Sivas, Diyarbakır, Samsun, Trabzon ve Balıkesir olmak üzere 30 büyükşehirde dijital televizyon ve dijital radyoculuk hizmetleri yaygınlaşacak. Onlarca analog ve dijital yayıncı, tek merkezli verici kulelerden hizmet alacak.

Uraloğlu, “Bu projeler sayesinde hem vatandaşlarımız daha kaliteli yayınlara ulaşacak, hem de şehirlerimiz teknolojik ve görsel anlamda yeni bir çehre kazanacak” açıklamasında bulundu.

Muhabir: Berke Sungur