Türkiye ekonomisi, küresel dalgalanmalara ve bölgesel güvenlik tehditlerine rağmen istikrarlı bir şekilde ilerliyor…Türkiye İstatistik Kurumu’nun Haziran ayı enflasyon verileri, bu kararlı yürüyüşü net biçimde ortaya koyuyor.

Haziran ayı tüketici enflasyonu aylık bazda %1,37, yıllık bazda ise %35,05 olarak gerçekleşti. Bu açıklanan veri ile enflasyon rakamının geçmiş yılların yüksek rakamlarından uzaklaştığını görebiliyoruz…

Peki Sektörlerde Durum Nasıl?

Gıda ve tarımda aylık bazda %0,27 ile gıda fiyatlarında ilk kez gerileme yaşandı. Üreticiden tüketiciye kadar zincirin her halkasında daha adil bir fiyat politikası inşa ediliyor. Beklenti ise yılın ikinci yarısında bu düşüşün kalıcı hale gelmesi.

Enerji ve ulaştırmada ise aylık %2,38 artış dikkat çekiyor… Özellikle burada akaryakıt maliyetlerinin küresel piyasalarla bağlantılı olduğu unutulmamalı. Ancak hayata geçirilecek yeni projelerle, yerli enerji yatırımları, Karadeniz doğalgazı ve yenilenebilir enerji projeleriyle önümüzdeki dönemde enerji ithalatına bağımlılık azalacak. Bu da ulaştırma başta olmak üzere birçok sektöre olumlu yansıyacak.

Gelelim konut ve Kiraya… %65,54’lük yıllık artış hâlâ yüksek seviyede. Ancak kamu eliyle başlatılan yeni konut seferberliği ve sosyal konut projeleriyle birlikte arz tarafında bir genişleme planlanıyor. Kira artış oranlarının TÜFE ortalamasıyla sınırlanması da vatandaşlarımızı koruyan önemli bir adım diyebiliriz.

Hizmet ve Turizme baktığımızda, lokanta, otel ve hizmet sektöründe yaz döneminin etkisiyle hareketlilik başladı. Bu alanda hem iç turizmin canlanmasıyla birlikte yabancı turist ilgisi yeniden artıyor. Türkiye’nin güvenli ve cazip bir bölge haline gelmesi, döviz girdisini artırarak cari dengeye katkı sağlıyor.

Emekliler, Memurlar, Kiracılar İçin de Kritik Veri

Açıklanan enflasyonla birlikte Memurlar yaklaşık %15,57 zam aldı. SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için zam oranı %16,67 olarak gerçekleşti. Kira tavan zam oranı ise %43,23 ile belirlendi.

Bu oranlar, hayat pahalılığı karşısında toplumun dezavantajlı kesimlerini korumaya yönelik politikaların sürdüğünü gösteriyor. Refahın tüm kesime yayılması da ekonomi politikalarının merkezinde yer alıyor.

Türkiye Yüzyılı’nın Ekonomi Vizyonu

Her ne kadar bazı kesimler tarafından Türkiye ekonomisi eleştirilse de, özgün bir yol haritasıyla ilerliyor. Dışa bağımlılığı azaltan, üretim gücünü artıran, teknolojik dönüşüme yatırım yapan bir ekonomi inşa ediliyor.

Bu süreçte bazı zorluklar yaşanabilir. Türkiye hem rakamlar ile hem de iradesiyle, insan kaynağıyla, üretim potansiyeliyle büyüyor.

Sektörel Enflasyon Beklentileri

TÜİK’in Haziran enflasyonu, bizlere beklentilerin de değiştiğini gösteriyor. TCMB’nin sektörel beklenti anketinde bunu görebiliyoruz… Piyasa katılımcılarının 12 ay sonrası enflasyon beklentisi %24,6’ya, reel sektörün beklentisi %39,8’e, hane halkının ise %53’e gerilemiş durumda. Özellikle hane halkı tarafında yaşanan 6,9 puanlık düşüş, vatandaşın ekonomiye olan güveninin yeniden tesis edildiğini, beklentilerin de kontrol altına alındığını bizlere gösteriyor. Son olarak enflasyonun halk üzerindeki etkisini azalırken, beklentilerin de gerçekleşiyor olması ekonomiye dair atılan adımların doğru adımlar olduğunu gözler önüne seriyor.