Deney, hem vatandaşların iyi niyetini test etmek hem de dilencilik yoluyla haksız kazanç elde eden kişilere karşı toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla hayata geçirildi.
Zabıta Kıyafetlerini Çıkardı, Rolünü Gerçek Gibi Oynadı
Görevli zabıta memuru, resmi kıyafetlerini çıkararak eski ve yıpranmış giysiler giydi. Rolünü inandırıcı kılmak için bacağını sargı bezleriyle sardı, maske, gözlük ve şapka takarak kimliğini gizledi. Eline bir baston ve sahte bir iş göremezlik raporu alan zabıta, çocuklarını doyurmak için para isteyen engelli bir vatandaş görüntüsüyle halkın karşısına çıktı.
Yardımseverlik Kandırılmaya Dönüşebilir
Kısa süre içerisinde etrafına toplanan vatandaşlardan aldığı yardımlarla 10 dakika gibi kısa bir sürede 340 TL toplayan zabıta, deneyin ardından kimliğini açıkladı. Elde edilen para, Zabıta Amiri tarafından yapılan açıklama sonrası sahiplerine tek tek iade edildi.
Zabıta yetkilileri, deneyin amacının kimseyi utandırmak olmadığını, fakat özellikle manevi duygular üzerinden haksız kazanç elde eden kişilere karşı toplumda bilinç oluşturmak olduğunu belirtti. Vatandaşlara, yardımlarını devletin ilgili sosyal destek kurumları aracılığıyla yapmaları konusunda çağrıda bulunuldu.
Sosyal Deney Gerçek Bir Olayla Noktalandı
Sosyal deneyin hemen ardından Çankırı sokaklarında dilencilik yapan gerçek bir kişi, zabıta ekipleri tarafından suçüstü yakalandı. Gerekli yasal işlemlerin yapılması için ilgili müdürlüğe götürülen şahıs hakkında idari işlem başlatıldı.
Toplum Bilinçleniyor, Denetimler Sürüyor
Çankırı Belediyesi, vatandaşların yardımseverliğinin kötü niyetli kişilerce istismar edilmemesi adına denetimlerin süreceğini belirtti. Zabıta Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, "Dilencilikle mücadelede kararlıyız. Vatandaşlarımızın iyi niyeti istismar edilemez. Bu deney hem toplumsal farkındalığı artırmak hem de gerçek ihtiyacı olanlara doğru kanallardan ulaşmayı teşvik etmek için yapıldı," ifadelerine yer verildi.