Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump, Trump’ın ikinci başkanlık dönemine yoğun bir diplomasi trafiği ile başladı.
Mart ve Mayıs ayındaki telefon görüşmelerinde, Gazze krizi, Rusya-Ukrayna savaşı, Suriye’nin toprak bütünlüğü konuları öne çıkan küresel meseleler.
Bakan Fidan, telefon görüşmesi sonrası, “Bize, 'Trump’ın sözünü dinleyeceği tek Müslüman lider sizsiniz' deniliyor. Bu doğrultuda bir temas gerçekleşti” değerlendirmesini yapmış ve Türkiye’nin Gazze konusundaki hassasiyetlerinin iletildiğini paylaşmıştı.
Rum kesiminde derin rahatsızlık
Elbette F-16’ların temin süreci ve F-35 programına dönüş de ikili ilişkileri yakından ilgilendiren başlıklar.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başkan Trump arasındaki telefon görüşmesi ve sonrasındaki olumlu mesajlar, Türkiye’nin F-35 programına geri dönebileceği beklentisini yükseltti.
Ancak bu ihtimal Rum kesimini endişelendirdi. Güney Kıbrıs Uluslararası Komitesi, CAATSA yaptırımlarının kaldırılmasına karşı çıktı.
Savunma sanayi alanındaki adımlar ve belli başlı atılımların önündeki engel ise CAATSA (Amerika'nın Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası).
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 6 Nisan 2025’te
“Trump, Rusya’dan S-400 tedariki nedeniyle Türkiye’ye uygulanan CAATSA yaptırımlarına muhtemelen bir çözüm bulacak. S-400 sebebiyle Türkiye’ye yönelik uygulanan yaptırımların düzeltilmesi gerekiyor” demişti.
Hiç şüphesiz yapılan bu açıklama Bakan Fidan’ın ABD’li mevkidaşı Rubio ile 25 Mart’ta Washington D.C.’de yaptığı görüşmeden aldığı izlenimin de bir yansıması.
İki ülke ilişkilerinde altın çağda olunmasa da artan gerek lider seviyeli, gerek bakan seviyeli, gerekse de teknik heyetlerin temas trafiği olumlu bir gidişata işaret ediyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başkan Trump’ın karşılıklı olarak ülkelerine davetleri de söz konusu olumlu gidişatın yansıması.
20 yılda 3 ziyaret
Trump, Beyaz Saray'daki ilk döneminde Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirmemişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2017 ve 2019 yıllarında Beyaz Saray'ı ziyaret etmişti.
Son 20 yıl içerisinde ise, eski ABD Başkanları'ndan George W. Bush 2004'te, ardından Barack Obama 2009 ve 2015'te Türkiye'ye ziyaret gerçekleştirmişti.
İlişkilerde “büyükelçi köprüsü”
ABD’nin yeni Ankara Büyükelçisi, Tom Barrack 5 Mayıs’ta Türkiye’ye geldi.
77 yaşındaki ABD’li milyarder Tom Barrack, Donald Trump’ın yakın arkadaşı.
Esenboğa Havalimanında yaptığı ilk açıklamada, Başkan Trump’tan mesaj getirdiğini ve o mesajın da Türkiye ile ABD arasındaki "ittifakı hak ettiği seviyeye taşımak, olağanüstü seviyelere çıkarmak", olduğunu söylemişti.
ABD’nin Ankara Büyükelçiliği, sosyal medya hesabından paylaştığı 9 Mayıs’ta Tom Barrack’ın video mesajda, “Köprüler kurmaya başlamak için sabırsızlanıyorum. Dostluğu güçlendirmek için buradayım” ifadeleri önemliydi.
Zira Tom Barrack’ın, Başkan Trump ile kurabileceği doğrudan temasın ilişkilerde son yıllarda ağır ilerleyen konularda da hızlı bir ilerleyişin olabileceğine işaret ediliyor.